Στις 18 Σεπτέμβρη 1895, άγνωστοι, με την μέθοδο του ριφιφί, ανοίγοντας τρύπα από το διπλανό κατάστημα, εισήλθαν στον χώρο του ενεχυροδανειστήριου και της εγχώριας διαχείρισης και με αντικλείδι κατάφεραν να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο . Δύο μέρες αργότερα η είδηση δημοσιεύτηκε από τον τύπο, αναφέροντας ότι οι δράστες βρήκαν το χρηματοκιβώτιο κενό και έφυγαν άπραγοι, χωρίς να ανακαλυφθούν οι ταυτότητές τους.

εφημ. Σκριπ, 21/09/1895

Λίγες μέρες αργότερα η είδηση ξαναβγαίνει στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με διαφορετική εκδοχή, οι αρχές πλέον παραδέχονται την κλοπή 10.000 δραχμών και το θέμα παίρνει αμέσως γιγαντιαίες διαστάσεις στην τοπική κοινωνία, αφού στο ενεχυροδανειστήριο φυλάσσονταν αρκετές κινητές περιουσίες των κατοίκων. Αρχίζουν οι πρώτες προανακρίσεις.

εφημ. Σκριπ, 27/9/1895

Ουσιαστικά οι ανακρίσεις και οι έρευνες δεν δίνουν αποτελέσματα, ενώ ο λαός με συγκίνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις. Οι αρχές, μην έχοντας άλλες λύσεις – και ίσως για να κοπάσουν την κοινή γνώμη – προβαίνουν στην προφυλάκιση του εκτιμητή του ενεχυροδανειστήριου, χρυσοχόου Λουδοβίκου Φρέδα, ενώ παράλληλα οι υπάλληλοι και ο ταμίας απολύονται. Ποιος ξέρει γιατί, άραγε. Το ποσό της κλοπής ανέρχεται πλέον σε 21.500 δραχμές.

εφημ. Σκριπ, 5/10/1895

Παρά τις προσπάθειες των αρχών, οι έρευνες δεν θα αποδώσουν υπεύθυνους. Με την πάροδο των εβδομάδων οι Κερκυραίοι δεν έχασαν βέβαια το ενδιαφέρον τους για το θέμα, ούτε κόπασε ή αγανάκτηση εναντίων των υπευθύνων. Αν δεν τα κατάφερναν οι αρχές, ίσως ο φόβος της Θείας Τιμωρίας να πρόσφερε καρπούς. Ο λαός λοιπόν απαίτησε από την Ιερά Σύνοδο … αφορισμό των κλεπτών!

εφημ. Σκριπ, 27/10/1895

Πράγματι, ο αφορισμός έγινε και έλαβε χώρα μια βδομάδα περίπου αργότερα, στις 3 Νοεμβρίου. Παρουσίασε δε «φρικτόν θέαμα δεκαπέντε ιερέων, αφοριζόντων με μαύρας αννημένας λαμπάδας». Φυσικά οι κλέφτες δεν ευαισθητοποιήθηκαν, ούτε φοβήθηκαν και ούτε βρέθηκαν.

εφημ. Σκριπ, 4/11/1895

 

Πως να τελείωσε άραγε η ιστορία και ποιος να πλήρωσε τα «σπασμένα»; Μα ο απλός λαός βέβαια, όπως συμβαίνει πάντοτε. Λίγες βδομάδες αργότερα, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών αποφασίστηκε να πληρώσουν οι απολυμένοι υπάλληλοι του ενεχυροδανειστήριου, από την τσέπη τους, την αξία των κλοπιμαίων.

εφημ. Σκριπ, 30/11/1895

 

* * *